Poprvé jsem ochutnala tuřín ve Finsku a okamžitě jsem se zamilovala. Od té doby, celé ty roky, jsem přemýšlela, proč tahle kořenová zelenina není dostupná i u nás, když je její pěstování tak snadné. 🤔
Až nedávno jsem tomu díky kolegovi přišla na kloub.💡 Dřív byl tuřín velmi populární. Je to výnosná, skromná, a tudíž velmi levná zelenina. Během 2. světové války byl však tuřín jediné jídlo vězňů v koncentračních táborech a tak se na něj raději rychle zapomnělo. ⛔️ Nikdo ho už nechtěl jíst.
V severských zemích je ale tuřín stále oblíbený a objevuje se hlavně na vánočním stole. Bylo mi řečeno, že tuřín byl hlavní pokrm Finů a Švédů po mnohá staletí. Prý spálili mnoho akrů lesů, aby na jejich místě mohli pěstovat tuřín.
Švédové údajně získali jejich anglické jméno Swedes právě kvůli tuřínu – swede znamená v britské angličtině tuřín.
Ať je to, jak chce, blíží se doba, kdy se sem tam nějaký tuřín v obchodech objeví. A vy se nebojte dát tuřínu šanci a udělejte si lanttulaatikko. (Nebojte se poctivě přečíst všechna písmena. 😄 LANT-TU-LÁTIK-KO) Finové si „tuřínovou krabičku“ mohou koupit před Vánoci v supermarketu. Dá se to ale hravě zvládnout doma.
Budete potřebovat:
- 1 kg oloupaného, umytého a nakrájeného tuřínu
- 1 lžička soli
- měkké máslo na vymaštění formy/pekáče
- 1 dl melasového sirupu
- 2 dl smetany
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 vejce (není nutné)
- špetka bílého pepře
A navíc:
- 3 lžíce strouhanky
- několik menších kostiček másla
Uvařte nakrájený tuřín ve vodě spolu se lžičku soli. Až je tuřín měkký, což je přibližně po 30 minutách, slijte vodu. Teď je ten pravý čas nastartovat troubu na které nastavte 160°. Formu nebo pekáč o rozměrech asi 20×30 cm si vymažte máslem. Do uvařeného tuřínu přidejte všechny ingredience a pořádně smíchejte/rozšťouchejte. Hmotu rovnoměrně rozprostřete do formy. Nakonec ho zasypte strouhankou a navrh položte kostičky másla. Šoupněte to do trouby a za hodinku máte lanttulaatikko hotové. 🙌🏼
Budu ráda, když mi dáte vědět, jak se vám to povedlo. 😉 A hlavně jestli vám to chutnalo. Kiitos.